Zijn wij lui...of zijn wij efficiënt?


De mens is lui. Het is een veelgehoord oordeel. Is de mens wel lui? Is dit oordeel niet een scherp vooroordeel?

De mens is efficiënt is een beter oordeel. Van nature wil de mens namelijk met zo min mogelijk inspanning het maximale resultaat bereiken. Maximaal resultaat? Nou, we kunnen ook stellen: resultaat. Wanneer ik vroeger weer eens met mijn hakken over de sloot over was gegaan zei ik tegen mijn ouders: “Liever een zes zonder stress dan een zeven met geen leven…!” Het resultaat, overgaan, was gerealiseerd. Het maximale resultaat…ja dat kan ook, maar dan met iets meer inspanning. “Ik heb doorgeleerd vannacht en nu scoor ik een dikke acht…!”

Op efficiënte wijze je doel bereiken. Waarom doen wij dat? Dat heeft met het overlevingsinstinct te maken. Dat zit er al vanaf de oertijd in. Zorg dat je energie over hebt om te kunnen vechten of te kunnen vluchten. Dat gaat onbewust. Het zit al eeuwenlang in onze genen gebakken.

Motiveren en stimuleren

Bij leren helpt dus motiveren en stimuleren. Dat helpt wel een beetje, soms heel veel beetjes. Ons overlevingsmechanisme maakt leren ook wel eens lastig. Soms is er meer nodig dan het waarnemen van wat je zou kunnen doen. Dan helpt het dus wanneer je gemotiveerd en gestimuleerd wordt. Dat je gestimuleerd wordt om met dat wat er te leren is aan de slag gaat.

Het opslaan van informatie, leren dus, is een kwestie van oefenen én herhalen. Door te doen (oefenen) ervaar je al zoveel meer dan alleen te luisteren. Wanneer je regelmatig herinnerd wordt aan de geoefende stof wordt het gebodene eenvoudiger opgeslagen. Het een hoeft niet los van het ander te staan. Conclusie is wel: op deze wijze is het minder hard werken om te leren. Heel efficiënt dus. Precies zoals onze verre voorouders dat ooit verzonnen hebben.

Persoonlijk getriggerd worden

Wellicht herken je de volgende situatie: in een training wordt een onderwerp behandeld dat je al eerder geleerd hebt. Je eerste gedachte is: oh, maar dit weet ik en ken ik al. Dat is waar. Je weet het allemaal. Maar, weten hoeft niet handelen te zijn. Breng je het geleerde in de praktijk?

Wie of wat heeft jou, buiten de training, gestimuleerd om met het geleerde ook aan de slag te gaan? Waarschijnlijk niemand. Wanneer je persoonlijk getriggerd wordt, desnoods dagelijks, om met het geleerde aan de slag te gaan dan is er motivatie en stimulatie. Als jouw trainer het programma Personal Trigger inzet word je ook naast de training regelmatig gestimuleerd om met het geleerde aan de slag te gaan. Op je werkplek, daar waar je het hardst nodig hebt. Heel efficiënt!


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - White Circle

© 2023 by Jade&Andy. Proudly created with Personal Trigger