Pre-teachen van verwachtingen


Als je dat wat je doet gaat borgen met welke borgingstool dan ook, dan is het belangrijk om je deelnemer(s) dat ook te vertellen.

Tja, dat is nogal logisch, zou je zeggen. Helaas gaat hier met regelmaat te weinig aandacht naar uit.

Vertel al bij de introductie dat je gaat borgen. Zo vertel je met herhaling wat je deelnemer kan verwachten. Ook wel pre-teachen genoemd. Door al een tipje van de sluier (en maak er gerust een tip van) op te lichten, krijgen je deelnemers inzage in wat ze kunnen verwachten.

Dan maak je gebruik van het onbewuste van de mens. Het onbewuste is er op gericht om je te laten overleven en op basis hiervan vindt het onbewuste het fijn om te weten wat er komt. Het onbewuste kan prima met veranderingen omgaan, echter houdt niet van verrassingen. Het bewuste vindt verrassingen van tijd tot tijd best wel leuk en spannend.

Dus het effect van je borging neemt toe wanneer je je deelnemers er van op de hoogte stelt. Verwijs ook tijdens je training* met regelmaat naar je borging. Bijvoorbeeld met zinsneden zoals “Bij de borging komt dit ook aan bod” of “Dit is belangrijk, hier komen we met onze borging op terug”. Het doet iets met je deelnemers. Ze nemen het daardoor nog meer serieus dan anders. En dat willen we: oplettende deelnemers zodat zij nog meer leerrendement uit je training halen en voor de opdrachtgever een nog beter gevoel bij jouw training.

Even terug naar het pre-teachen. Er zijn dus meerdere momenten waarop je refereert naar je borging. Een soort van Kop, Romp, Staart benadering. Vertel bij de start van je training, vervolgens meerdere malen tijdens je training en ten slotte bij de afronding van je training ga je er verder op in door meer details uit te leggen.

Ik maak gebruik van Personal Trigger en soms in combinatie met andere borgingsvormen zoals een workshop. Aan het begin van de training vertel ik over een borging van bijvoorbeeld 3 maanden. Dan wordt al duidelijk dat mijn deelnemers na de training nog meer van mij mogen verwachten. Tijdens de training verwijs ik hier met regelmaat naar en aan het eind van de training leg ik uit dat iedere deelnemer 1 email per week met een opfrisser en opdracht van het geleerde ontvangt. In dit voorbeeld kwam ik na 2 maanden terug met een workshop. Het afstemmen is veel gemakkelijker geworden omdat ik in feite al wekelijks contact heb met mijn deelnemers.

Ook een aanrader: neem je opdrachtgever mee met de borging met behulp van Personal Trigger. Zo laat je hem/haar ervaren hoe de borging gaat. Het betekent voor mij met regelmaat vervolgopdrachten, juist omdat ik op deze manier borg.

*Training staat hier voor elke vorm van begeleiding die je geeft


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - White Circle

© 2023 by Jade&Andy. Proudly created with Personal Trigger