4 Wetenschappelijk bewezen manieren om trainingen te verbeteren!

 

7 mrt. 2016                                                                                                                                                    Bron: Dean Pichee

Veel beroepen vandaag de dag gebruiken de wetenschap om de resultaten van hun werk te kunnen optimaliseren. Denk dan aan bijvoorbeeld, architecten die al jaren gebruik maken van de principes van fysica en wiskunde om gebouwen veilig te kunnen laten functioneren en zodat ze decennia of zelfs eeuwen meegaan . Architectuur wordt vaak gelijkgesteld met kunst, maar het is de wetenschap erachter dat er echt toe doet.

 

Op vrijwel dezelfde manier, moeten wij als trainers en HR-professionals de wetenschap van het leren begrijpen om zo de resultaten van onze inspanningen met betrekking tot het trainen van medewerkers te kunnen verbeteren. Zonder gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de meest effectieve manieren om mensen effectief iets aan te leren, zijn we gedoemd om fouten te blijven maken die onze vooruitgang zal belemmeren .

Dus wat vertelt de wetenschap ons ? wat moeten we doen om het resultaat van leren bij onze medewerkers te verbeteren ?

Hier zijn 4 aandachtspunten die je vandaag al kan gaan doen;

1. Hapklare brokken

Cognitieve psychologie, cognitieve belasting hebben betrekking op de totale hoeveelheid mentale inspanning die wordt gebruikt in het werkgeheugen.

De cognitieve belasting theorie stelt dat we allemaal mentale "bandbreedte" beperkingen hebben. Met andere woorden, de hersenen kunnen slechts een beperkte hoeveelheid aan informatie tegelijkertijd verwerken.

 

Een van de dingen die voor overbelasting zorgt is teveel informatie moeten verwerken. Dus het eerste wat we moeten doen in onze trainingen is de inhoud in hapklare brokken te trainen "bursts" om zo de cognitieve belasting te verlagen.

 

Micro learning is erg populair vandaag de dag en een essentieel onderdeel van online training oplossingen. Zo gaan wij binnenkort online training video's aanbieden die niet meer dan 5-10 minuten in lengte zijn om zo aan de huidige behoeften van de werkplekken te kunnen voldoen en de realiteit van de leer wetenschap. 

 

 

 

 

 

 

2: Test Leerlingen

Velen van ons zijn van mening dat testen of quizzen, vergelijkbaar met de olie peilen in je auto, ons een mooi inzicht geeft in de hoeveelheid leerstof die wordt vastgehouden door deelnemers. Wat blijkt .. hier doen we niet goed aan., we moeten het veel breder zien.

Namelijk afgezien van het meten van leren, verhoogt het testen van leren meer dan elke andere studie methode. Wetenschappers noemen dit idee "The Testing Effect" of retrieval practice, en tal van studies hebben aangetoond dat de lange-termijn geheugen wordt verhoogd wanneer er specifiek tijd wordt besteed en ingepland aan het leren van de te-onthouden informatie.

Dus conclusie, het insluiten van tests en quizzen in trainingsprogramma’s is meer dan alleen het meten van de hoeveelheid kennis die een deelnemer heeft opgedaan in de training ... het is zelfs een cruciaal onderdeel van het leerproces zelf. Dus biedt altijd weerstand tegen de verleiding om het testen over te slaan!

 

3: Spreid het uit

“Proppen” is iets waar velen van ons wel bekend mee zijn, met name in onze middelbare school en universitaire school periode. En het kan ook een effectieve methode van leren zijn als je enige doel is, om een eenmalige examen te behalen.

Helaas, werkt dit niet bij medewerkers trainingen. De kennis en vaardigheden die we ze willen leren moeten namelijk over een lange periode bewaard blijven.

Gelukkig is hier een oplossing voor ... gespreide herhaling.

Gespreide herhaling maakt gebruik van het "spacing effect" wat eigenlijk zegt dat het spreiden van informatie in de loop van de tijd , in plaats van veel informatie proppen in één sessie in een korte periode, het lange-termijn geheugen zal verbeteren.

De onderstaande afbeelding illustreert dit concept. Dit heeft voor ons trainers zeer belangrijke gevolgen in het leer proces van de deelnemers. We moeten de theorie /informatie dus optimaal verspreiden in onze programma's, zodat medewerkers een optimaal resultaat halen uit hun training tijd.

4: Mixen

Traditionele trainingen zijn gericht op het beheersen en trainen van één vaardigheid tegelijk en het bouwen op elke nieuw verworven vaardigheid , telkens met één nieuwe vaardigheid tegelijk.

In de leer wetenschap, noemen we dit fenomeen "blocken" en is het gebruik ervan te wijten aan het gemak van de planning en de gepercipieerde waarde van het beheersen van één ding tegelijk.

Echter, een andere strategie belooft verbeterde resultaten ten opzichte van de traditionele zienswijze . En wel, "interleaving," een voor velen nog ongehoorde techniek die de aandacht heeft getrokken van cognitieve psychologen en neurowetenschappers.

In de afgelopen vier decennia is er veel onderzoek geweest naar deze methode van leren en uit onderzoek blijkt dat het mixen of "interleaving" vaak effectiever was, dan het blocken in termen van leer effectiviteit.

 

Bij blocken houdt het in dat je één vaardigheid traint en onder de knie moet krijgen, voordat je aan de volgende vaardigheid gaat werken(bijvoorbeeld "skill A" voor "skill B" en ga zo maar door, dan krijg je dit patroon "AAABBBCCC", in het mixen “interleaving” meng je verschillende aanverwante vaardigheden samen in de training je krijgt dan het volgende patroon "ABCABCABC".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om het leer resultaat te verhogen, adviseren de wetenschappers dat we lesstof moeten mixen over verwante onderwerpen, we moeten dus onze deelnemers uitdagen om " te oefenen zoals we een spel spelen" - immers, in de dagelijkse realiteit moeten we ook een scala aan situaties zien te handlen en hiervoor gebruiken we dan ook onze uitgebreide kennis die we in ons leven hebben opgedaan. 

Bron: Dean Pichee

  • Facebook - White Circle

© 2023 by Jade&Andy. Proudly created with Personal Trigger